schip noord
Kimswerd - schip noord
Het westelijk gedeelte van de noordmuur is opgetrokken van tufsteen en stamt uit de 11 eeuw. De muur is met zes grote ondiepe rondbogig gesloten nissen versiert. De nissen worden gescheiden door smalle lisenen. Deze nissen dateren van de elfde eeuw. Drie van de zes nissen bezitten gedichte rondboog venstertjes uit de 11 eeuw. Het muurwerk van de nissen bestaat uit op hun kant geplaatste platen tufsteen, afgewisseld met en laag normaal toegepaste stenen. Men heeft hier te maken met en soort kistverband, waarbij tussen de staande platen, die als bekisting dienen, puin in mortel gestort werd. Het is een werkwijze die vooral in de vroeg-romaanse tijd veel werd toegepast. Het schip is in de 13 eeuw met gele baksteen verhoogd en voorzien van rondbogige ramen.
Het timpaan boven de noordingang stamt uit de 12 of 13 eeuw. Het timpaan van rode zandsteen is versierd met een mannenkop waaruit ranken ( klimop) uit de mond ontspringen.
Deze mannenkop staat bekend als het `Groen Man-bladmasker van Kimswerd'. Hoogswaarschijnlijk is het timpaan van een sarcofaagdeksel gemaakt.
Ten oosten van de zes nissen is de noordmuur met een rondboogfries versiert. Het fries is gevuld met rode zandsteen. Na het rondboogfries is de kerk in de 13 eeuw verlengd.
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG