Rintsumageest - Schip noord
Het schip is twee traveeën lang. In de 12 eeuw werd er een driebeukige tufstenen schip gebouwd met in de lichtbeuken kleine rondboogvensters. In 15 25 heeft men deze zijbeuken gesloopt. In de noordgevel van het schip ziet men nu nog steeds die kleine rondboogvensters van de oude lichtbeuk. Van buiten gezien ziet men twee lichtbeukvensters maar in het interieur ziet men drie lichtbeukvensters. Een lichtbeukvenster is dichtgemetseld en is dus alleen te zien van binnen uit. De lichtbeukvensters bevinden zich nu in rondboog spaarvelden die van af de grond opkomen. Ze scheiden zich door lisenen.
Men heeft het schip aan de noordkant dicht gemetseld na de sloop van de zijbeuk. Aan de zuidkant heeft men de oude zijbeuk vervangen door een laat gotische zijbeuk.
De noordkant heeft verder onder in de gevelwand een rondboog-drielichtvenster, met een vensterbank van rode Bremer zandsteen. De functie van dit drielichtvenster blijft een raadsel. Westelijk van het drielichtvenster ziet men de aanzet van een klein spitsboogvenster dat dichtgemetseld is. Verder westelijk is een kleine rondboogingang te zien, deze is later gebouwd. In het meest westelijk travee van het schip ziet men de resten van de zijbeuk dat is dichtgemetseld in het bijzonder aan de binnenkant van de kerk ziet men dat dit vroeger pijlers zijn geweest met imposten. Het exterieur van het westelijk travee heeft vier rondbogen, opkomend vanaf de grond. Het meest westelijk deel heeft in de rondboog een vierkant venster. Naast dit vierkante venster bevind zich een wit gepleisterd classicistisch poortje. Boven de rondbogen in het westelijk travee bevindt zich een groot laat gotisch spitsboogvenster.